Eveniment special MIGF: Freedom on the Net 2021

Forumul de guvernanță a Internetului va avea loc la Chișinău în perioada 19-20 octombrie. Discuțiile despre probleme actuale ale agendei digitale și dezvoltării Internetului se vor concentra pe 4 direcții principale și relevante pentru discuția anuală pentru toate formatele de IGF global: încredere și securitate, incluziune digitală și reducerea decalajului digital, drepturile și libertățile digitale, datele digitale.

Programul forumului este format din 8 sesiuni plenare și de panel, inclusiv un eveniment special co-organizat cu Freedom House, care este o organizație independentă și se ocupă de probleme extinderii libertății și democrației în întreaga lume. Sesiunea de panel „Libertatea Internetului în Europa Centrală și de Est. Tendințe și provocări, lecții pentru Moldova” este preconizată pentru 19 octombrie, de la 16-50 până la 17-50, ora locală (UTC +3).

Această sesiune de panel va analiza ultimele evoluții și tendințe care afectează libertatea Internetului în Europa Centrală și de Est, cu un accent deosebit pe studiile de caz din Moldova, Ucraina, Estonia și Serbia. Vor fi prezentate rezultatele ultimului raport Freedom House "Freedom on the Net" (FOTN) pentru 2021, precum și noul brief analitic cu o privire de ansamblu asupra condițiilor pentru reglementare a Internetului în Moldova.

Raportul FOTN din acest an confirmă documentar că în lupta pentru mize mari dintre guverne și companii tehnologice, drepturile utilizatorilor Internetului au devenit principalele victime. Cu câteva excepții pozitive, efortul de reglementare a industriei tehnologice, care, în unele cazuri, este determinat de probleme reale, precum hărțuirea online și practicile de manipulare ale pieței, este utilizat pentru a suprima exprimarea liberă și pentru a obține mai mult acces la datele private.

În același timp, noul brief analitic al Freedom House reflectează tendințele în reglementarea mediului online din Moldova, examinează gradul de conformitate a țării cu normele internaționale legate de libertatea de exprimare, diseminarea informațiilor și monitorizarea echilibrată a conținutului online. Documentul apelează la dezvoltarea și aplicarea principiilor, normelor și procedurilor de luare a deciziilor comune de reglementare a mediul online, bazate pe o abordare largă și multidimensională, care iau în considerare aspectele economice, politice și socio-culturale.

Pentru a vă înregistra pentru participare la MIGF, utilizați formularul online de pe site-ul igf.md. Participanții înregistrați vor primi informații de conectare prin e-mail pentru a adera acestui eveniment.

Vom fi bucuroși să vă vedem online!

Echipa MIGF